Generaal Haftar wordt sterke man van erkend Libië

In Libië heeft het verkozen parlement generaal Khalifa Haftar benoemd tot opperste legerleider. Haftar wordt zo de sterke man van het internationaal erkende regime dat het oosten en het zuiden van het land controleert.
AP2012

Voor Khalifa Haftar is het een opmerkelijke comeback, want aanvankelijk werd hij beschouwd als een couppleger nadat zijn militie delen van de oostelijke stad Benghazi had ingenomen en ook delen van de hoofdstad Tripoli. 

Door de dreigende chaos en de opmars van de terreurgroep IS in Libië is er blijkbaar nood aan een sterke arm en legt het parlement het lot van het land nu in handen van generaal Haftar.

Het parlement dat eerder verkozen werd, controleert enkel het oosten en het zuiden van Libië en heeft haar zetel in Tobruk, niet ver van de grens met Egypte. Dat parlement is internationaal erkend.

In de hoofdstad Tripoli zit nog altijd het vorige parlement dat door islamisten werd gecontroleerd en geen erkenning meer heeft. Het westen en het centrum van Libië worden grotendeels gecontroleerd door moslimmilities en recent heeft de terreurgroep IS daar ook voet aan de grond gekregen.

THE ASSOCIATED PRESS2014

"Man van de CIA" of "Libië's al-Sisi"?

Als jonge militair steunde Khalifa Haftar in 1969 de staatsgreep die dictator Moe'ammar al-Khaddafi aan de macht bracht. Nadien werd hij stafchef en had hij het commando over de Libische invasie in buurland Tsjaad. Die liep evenwel in het honderd en Haftar werd gevangen genomen, waarna het tot een breuk kwam met Khaddafi.

Na zijn vrijlating door Tsjaad, ging Haftar in ballingschap in de Amerikaanse staat Virginia en woonde hij niet ver van het hoofdkwartier van de geheime dienst CIA in Langley, wat mogelijk wees op contacten tussen beiden.

Tijdens de opstand tegen Khaddafi in 2011 keerde Haftar terug naar Libië, waar hij een groep rebellengroepen samenstelde tot een leger. Hij werpt zich nu op als het boegbeeld van de strijd tegen de islamisten en hij zou de steun hebben van de Egyptische president en gewezen stafchef Abdel Fattah al-Sisi, die daar "orde op zaken heeft gesteld".

Regering wil wapens van het Westen

De toevloed van moslimextremisten uit andere landen dreigt van Libië "een nieuw Syrië" te maken. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Dayri van de internationaal erkende regering.

Libië staat volgens hem op de rand van een burgeroorlog zoals die in Syrië en wordt verscheurd door rivaliserende milities en door de opkomst van -vooral buitenlandse- moslimextremisten.

Zo heeft een Jemeniet zich als "emir" van de oostelijke provincie Cyrenaïca uitgeroepen rond de stad Derna, terwijl een Tunesische moslimextremist de macht uitoefent in de hoofdstad Tripoli. De uitvoerders van een recente grote terreuraanslag waren Saudi's, aldus de minister.

De Libische regering die teruggedrongen is tot de oostelijke stad Tobroek, vraagt niet om een nieuwe westerse interventie zoals in 2011, maar wil wel wapens om met de moslimextremisten te gaan vechten. Die regering krijgt in haar strijd tegen de extremisten alleszins de steun van luchtaanvallen vanuit Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.