Hoge Raad bezorgd om budgetten justitie

De Hoge Raad voor de Justitie is bezorgd dat dalende overheidsbudgetten zullen wegen op de goede werking van justitie, zeker met de vele hervormingen die op til staan en de nood aan de verdere informatisering van justitie. Dat is gezegd naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe justitiebarometer.

"We zijn bezorgd over het feit dat de middelen niet zullen volgen", aldus France Blanmailland, voorzitster van de Raad. Die middelen zijn onder meer nodig om de broodnodige informatisering van justitie door te voeren. "We moeten investeren in justitie vooraleer het werkt."

De hervormingen bij justitie moeten van binnenuit gedragen worden, benadrukt de Hoge Raad. "Maar daar zijn de middelen voor nodig", stelt Blanmailland.

Magalie Clavie, lid van de Hoge Raad, beaamt. "Een goede justitie is een justitie waarbij naar mensen wordt geluisterd. Besparingen zullen ertoe leiden dat magistraten nog minder tijd zullen hebben om te luisteren naar de mensen".