Luiks bedrijf betrokken bij ontwikkeling zonnetelescoop in Siberië

Het Luikse bedrijf AMOS mag de conceptstudie uitvoeren voor de bouw van een van 's werelds grootste zonnetelescopen, die in Siberië moet komen. Het contract heeft in deze fase een waarde van 4,8 miljoen euro, zo deelt AMOS mee.

Het Luikse bedrijf kreeg de opdracht van LZOS, de belangrijkste producent van optisch glas in Rusland. Na de fase van de conceptstudie, die loopt tot 2017, volgt normaal een tweede contract voor de bouw van de telescoop (2017-2022).

De "Sayan Solar telescope coronagraph" is besteld door de wetenschapsacademie van Siberië. De telescoop zal een diameter hebben van 3 meter. Daarmee wordt het een van de grootste zonnetelescopen ter wereld. Momenteel is de Amerikaanse New Solar Telescope, met een diameter van 1,6 meter, de grootste in zijn soort. Er loopt wel al een ander project voor een zonnetelescoop met een diameter van 4 meter (het Amerikaanse DKIST-project).

AMOS ontwikkelt en produceert al bijna dertig jaar optische en mechanische installaties op maat.