Magnette vraagt intrekking World Press Photo Award

De burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, wil dat World Press Photo de prijs die het gaf voor foto's van de stad intrekt. Magnette heeft daarover een brief geschreven naar The New York Times en de jury van World Press Photo.

Paul Magnette is niet te spreken over een reeks foto's van de Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo, die naar Charleroi trok voor zijn serie "La ville noire".

Magnette meldt dat hij "verrast en verward" was toen hij vernam dat Troilo een eerste prijs in de wacht sleepte. Hij voegt daar aan toe dat de foto's een "zware vervalsing zijn van de werkelijkheid en nadelig zijn voor de stad, haar inwoners en het beroep van fotojournalist".

De politicus heeft het voorts over "een mise-en-scène die de dramatische dimensie van de beelden versterkt". "Dat zou normaal zijn voor een persoonlijk artistiek kunstwerk, maar dit werk doet zich voor alsof het om een journalistiek onderzoek gaat op het terrein, en dat is absoluut niet het geval", schrijft Magnette voorts.

De woordvoerster van de burgemeester preciseert dat de reactie van Magnette er komt, nadat ook andere professionele fotografen reageerden die eveneens aanstoot namen aan de visie op Charleroi. Magnette vraagt de jury van de World Press Photo Awards de mogelijkheid in overweging te nemen de prijs in te trekken.