McDonald's België "enorm verbaasd" over beschuldiging belastingontduiking

De Belgische tak van McDonald's reageert "enorm verbaasd" op de beschuldigingen van een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden. Die stelden eerder vandaag in een rapport dat de Amerikaanse fastfoodketen in Europa voor meer dan 1 miljard euro belastingen zou hebben ontweken. "We zijn enorm verbaasd en geraakt door deze aantijgingen."

Volgens een rapport van de coalitie -die ruim 15 miljoen werknemers wereldwijd vertegenwoordigen- heeft McDonald's in 2009 een constructie opgezet in Luxemburg, MC D Europe, waar ze de verschillende inkomsten kon ontvangen en met een tax ruling meer dan 1 miljard euro belastingen kon ontwijken.

"Steeds sociale lasten betaald"

De vakbonden hebben het dossier kenbaar gemaakt aan de Europese instanties en willen dat die de nodige maatregelen treffen "zodat dergelijke constructies onmogelijk worden". "Er moeten verplichte jaarrapporten per land worden bekendgemaakt zodat instanties kunnen controleren en ingrijpen waar nodig", klinkt het.

ABVV Horval vraagt aan de Belgische fiscus om een onderzoek te starten naar de constructies waar McDonald's België bij betrokken is. "Enkel langs die weg kan deze onrechtvaardigheid stoppen."

Kritiek waar McDonald's België het niet mee eens is. "In de 35 jaar dat McDonald's actief is in België hebben we steeds sociale lasten betaald voor de werknemers en belastingen op vastgoed. We hebben daarover ook meermaals controles gekregen", zegt woordvoerder Kristel Muls.

Wel of geen extra jobs voor jongeren?

Volgens de vakbonden neemt McDonald's het ook niet op voor de jongeren, zoals de fastfoodketen meldt in een mediacampagne. "De zogenoemde 500 extra jobs zijn gewoon vervangingen van andere werknemers die het bedrijf verlaten hebben. Vervangen door andere jongeren die extra gesubsidieerd worden door verschillende overheden", klinkt het.

Ook die "beschuldiging" valt niet in goede aarde bij de fastfoodketen. "McDonald's blijft aanwerven. In 2009 waren we goed voor 2.151 arbeidsplaatsen, begin 2015 waren dat er al 3.347. De 500 extra jobs die we aankondigen komen daar nog eens bovenop", aldus Muls.

"We vinden het bijzonder jammer dergelijke aantijgingen te moeten lezen, terwijl we net opleidingen organiseren en mensen aanwerven die het vandaag moeilijk hebben. Dit raakt ons hard."