Oehoe terroriseert al enkele weken Nederlandse gemeente

De Nederlandse gemeente Purmerend wordt al wekenlang geterroriseerd door een uil. De "terror-oehoe" heeft gisterenavond nog een trainer en een atleet aangevallen. De gemeente adviseert om met een paraplu de straat op te gaan.

De oehoe die de laatste weken rondvliegt in Purmerend, in Noord-Holland, heeft al verschillende slachtoffers gemaakt. Gisteren werden twee mensen van een atletiekvereniging aangevallen, die beiden naar het ziekenhuis zijn gebracht. Een van hen had vijf wonden op het achterhoofd. Eerder viel de uil ook al enkele andere mensen aan.

"Het is heel irritant dat zoveel mensen worden aangevallen", zegt Niels Verkooijen, een van de slachtoffers, aan NOS. "De persoon bij wie ik was, hoorde de uil echt landen op mijn hoofd. Het was met een behoorlijke kracht. Ik bloedde als een gek en heb nu een whiplash."

Heel wat inwoners hebben nu een paraplu gekregen om zich te beschermen tegen de oehoe. "Ik ga niet meer zonder voorzorgsmaatregelen naar buiten. Ik wil niet nog een keer slachtoffer worden", zegt Verkooijen.

"Handel in roofvogels onderliggende probleem"

Zo'n paraplu is zeker een goede maatregel, vindt uilenexpert Gejo Wassink. "Het onderliggende probleem is wel de handel in roofvogels en uilen", zegt hij aan de Nederlandse openbare omroep. "Die zou verboden moeten worden."

Het agressieve gedrag van de vogel wordt volgens de expert veroorzaakt doordat het baltstijd is. "De hormonenspiegel is hoog, waardoor het verdedigen van het gebied feller wordt." Honger kan echter even goed een oorzaak zijn.

De gemeente probeert de agressieve uil te vangen.

Meest gelezen