Pedofielen gebruiken steeds meer live­streaming van kindermisbruik

Livestreaming van kindermisbruik is niet langer een opkomende trend, het is de ingeburgerde realiteit geworden. Dat blijkt uit een rapport dat Europol publiceerde. Child Focus roept de autoriteiten op sneller werk te maken van een aangepaste wetgeving.

Bij livestreaming worden video- en geluidsopnames live via het internet verspreid. Dat wil zeggen dat als bijvoorbeeld uw kinderen, partner of buurman op vakantie iets opnemen en dat streamen, u dat live kan volgen op het internet.

Onschuldig, maar de praktijk raakt ook ingeburgerd bij pedofielen die ze gebruiken om, al dan niet op eigen aanvraag, kindermisbruik in andere delen van de wereld live te volgen. Dat iedereen die over internet beschikt kan livestreamen, is meteen een van de oorzaken van het probleem, zegt Europol. Het internetgebruik in ontwikkelingslanden breekt immers door, met alle gevolgen van dien.

Technologische evoluties bemoeilijken strijd

Een bijkomend probleem is het ontstaan van allerlei financiële transactiesystemen die moeilijk te traceren zijn, zoals bijvoorbeeld bitcoins. Eventuele daders zijn daarmee moeilijk opspoorbaar.

"De nieuwe technologische evoluties, bijvoorbeeld het opslaan van beelden in de cloud en tablets en mobiele telefoons die uitgerust zijn met een mobiele camera, zijn overal beschikbaar en maken dat het heel makkelijk is voor mensen met slechte bedoelingen om van hun criminele gewoontes een zaak te maken", zegt Dirk Depover van Child Focus. "Kindermisbruik kan van op afstand worden besteld. Straatarme families kunnen hun kind gebruiken om een inkomen te bekomen."

"Tegenover zo'n razendsnelle evolutie moet de overheid een aangepast "wapenarsenaal" gebruiken", vervolgt Depover. "De wetten moeten aangepast blijven. Na Dutroux was er veel aandacht voor de problematiek, maar nu zou er een versnelling hoger gegaan mogen worden."