Poetin dreigt Oekraïne zonder gas te zetten

President Vladimir Poetin heeft ervoor gewaarschuwd dat Rusland de gastoevoer naar Oekraïne zal stopzetten als dat land geen voorschotten meer betaalt voor komende leveringen. Dat kan ook gevolgen hebben voor de bevoorrading van Europa.

Poetin zei dat de laatste betaling van Oekraïne slechts goed is voor drie tot vier dagen van leveringen, en dat Rusland gedwongen zal zijn de kraan dicht te draaien als Oekraïne de betalingen niet hervat.

Hij kondigde geen deadline aan, maar waarschuwde er ook voor dat een stopzetting van de leveringen aan Oekraïne de bevoorrading van Europa kan verstoren.

Na een verhitte ruzie over gasprijzen en schulden, tekenden Rusland en Oekraïne in oktober een overeenkomst waarin Kiev zich ertoe verbindt op voorhand te betalen voor de gasleveringen.

Later deze week zullen Russische en Oekraïense toplui uit de gassector elkaar mogelijk ontmoeten om de situatie te bespreken.

"Ruikt naar genocide"

Verleden week beschuldigde Rusland Oekraïne ervan dat het de levering van gas aan de door de rebellen gecontroleerde gebieden in het oosten van het land had stopgezet.

Daarop is Rusland begonnen zelf rechtstreeks gas te leveren aan het oosten. Volgens Rusland maakt dat gas deel uit van het totale volume dat aan Oekraïne geleverd wordt, Oekraïne is het daarmee niet eens en zegt dat het de verdeling van gas niet kan controleren in gebieden die niet onder zijn controle staan.

Poetin zei ook nog dat de beslissing van Oekraïne om de levering aan het oosten, waar 4,5 miljoen mensen wonen, stop te zetten, "ruikt naar genocide". "Er heerst daar honger, de OVSE spreekt over een humanitaire catastrofe, en het enig wat dan nog ontbreekt, is de gaskraan dichtdraaien", zei Poetin. "Het ziet er naar uit dat sommige Oekraïense leider geen idee hebben van humanitaire kwesties, van menselijkheid."