Roman Polanski getuigt in uitleveringszaak in Polen

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski heeft een getuigenis afgelegd po een hoorzitting in Krakau over een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. De VS heeft de voorbije decennia al verschillende keren om de uitlevering van Polanski gevraagd in verband met een seksdelict uit 1977.
Copyright © ©IFC Films/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

De 81-jarige Roman Polanski wordt al sinds 1977 door de Amerikaanse politie gezocht voor ongepast seksueel gedrag met een minderjarige. De maker van "Rosemary's baby", "Chinatown" en "The pianist" had toen seks met een 13-jarig meisje.

Roman Polanski pleitte toen schuldig, maar vluchtte naar Frankrijk voor hij berecht kon worden. De VS heeft sindsdien talloze keren om zijn uitlevering gevraagd.

Polanski heeft nu getuigd op een hoorzitting in verband met een uitleveringsverzoek van de VS in Krakau in Polen. De rechter liet weten dat er niet onmiddellijk over de uitlevering wordt beslist, want de documenten van de verdediging moeten nog doorgenomen worden. Ook documenten uit Zwitserland moeten nog onderzocht worden. Zwitserland wees een uitleveringsverzoek van Amerika af in 2010.