Syrische Koerden slaan IS terug in Syrië

In het noordoosten van Syrië hebben Syrisch-Koerdische strijders de belangrijkste bevoorradingslinie van de terreurgroep IS naar Irak afgesneden. De voorbije dagen zijn wel 150 Assyrische christenen door IS ontvoerd in dat gebied.

Volgens het Syrische observatorium voor de mensenrechten zijn er de voorbije dagen 132 leden van de terreurgroep IS gedood bij de opmars van de Syrisch-Koerdische militie YPG.

De Syrische Koerden zouden de IS-rebellen steeds verder terugdringen in het noordoosten van Syrië en hebben een van de belangrijkste bevoorradingslijnen voor IS vanuit buurland Irak afgesneden.

De Koerden zouden opgerukt zijn tot enkele kilometers van de stad Tal Hamis, een van de bolwerken van IS in Syrië. Hun opmars wordt gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen. Dat is opvallend, want tot voor kort stond de VS huiverachtig tegenover de Koerdische YPG, die een nogal linkse achtergrond heeft en goede relaties onderhoudt met de Turks-Koerdische rebellengroep PKK.

De voorbije maanden heeft IS op tal van fronten nederlagen geleden. Zo werd de inname van de Syrisch-Koerdische grensstad Kobane een volledige mislukking nadat de Koerden daar de steun hadden gekregen van andere Syrische rebellen en van Iraakse Koerden. Ook in Noord-Irak drijven de Iraaks-Koerdische troepen IS steeds verder terug naar de grootstad Mosul.

150 Assyrische christenen zijn ontvoerd

Anderzijds zijn de voorbije dagen dan weer 150 Assyrische christenen ontvoerd uit dorpen rond Tal Hamis door IS. Die groep viseert steeds meer religieuze en etnische minderheden in gebieden die het bezet houdt in Syrië en Irak.

Eerder waren in Irak vooral sjiieten, maar ook minderheden zoals de christenen, jezidi's en mandeïsche Sabeeërs het doelwit van ontvoering en moord door IS. Een aantal vrouwen uit die minderheden zou als slavinnen verkocht zijn.

In Syrië zegt IS dat de Assyrische christenen in de strijd de kant hebben gekozen van de Syrische Koerden en mogelijk heeft de stijging van het aantal ontvoeringen te maken met het Koerdische offensief tegen IS.

Assyriërs in het vizier

De Assyriërs vormen een etnisch-religieuze minderheid in het Nabije Oosten. Ze spreken het Aramees of Syrisch, een Semitische taal die verwant is aan het Arabisch en bij het begin van onze jaarrekening de voertaal was in het Nabije Oosten.

Ze zijn overwegend christen en verdeeld in een aantal kerken met een oosterse ritus die al dan niet de paus in Rome erkennen. In het verleden waren ze al vaker het slachtoffer van pogingen tot volkerenmoord, onder meer in het Turks-Ottomaanse rijk, het Iran van ayatollah Khomeini, Saddam Hoessein in Irak en nu recent IS in Irak en Syrië. Onder meer de Amerikaanse filmmaker Terrence Malick en tennisspeler André Agassi zijn van Assyrische afkomst.