Tsjadische troepen brengen Boko Haram zware slag toe

Troepen van het Tsjadische leger hebben in het noordoosten van Nigeria 207 strijders van de fundamentalistische terreurgroep Boko Haram gedood. Dat melden zowel het Tsjadische leger als de Nigeriaanse staatstelevisie. Vorige maand heeft de Afrikaanse Unie beslist om een multinationale interventiemacht in het leven te roepen om af te rekenen met Boko Haram.

De Tsjadische troepen kwamen in actie in Gamboru, vlakbij de grens met Kameroen. "We hebben 13 trucks en tientallen motorfietsen vernield die gebruikt werden door de rebellen", meldt het Tsjadische leger.

Vorige week nog doodde het Tsjadische leger 117 strijders van Boko Haram. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in NIgeria lijkt het regime in Abuja finaal te gaan voor een grondige aanpak van Boko Haram. Vooral vanuit oppositiehoek is er kritiek dat president Goodluck Jonathan onvoldoende aandacht heeft voor de kwestie van de fundamentalistische rebellen. Afgelopen weekend heeft Jonathan nog erkend dat hij Boko Haram te lang heeft onderschat.

De rebellen controleren in het noordoosten van Nigeria nog altijd een gebied ter grootte van België, met verschillende steden. Sinds 2009 hebben ze meer dan 13.000 mensen gedood. De overigens totaal inefficiënte represailles van het Nigeriaanse leger hebben tot nu toe weinig of niets uitgehaald, tenzij nog meer burgerslachtoffers.