Verdachte van moord op Nederlandse minister liep weg uit Belgische instelling

De 38-jarige man die verdacht wordt van de moord op de Nederlandse politica Els Borst, was enkele maanden voor de feiten weggelopen uit een psychiatrische instelling in ons land. Dat heeft zijn advocaat aan verschillende Nederlandse media verteld.
AP2014
Els Borst (81), enkele dagen voor haar dood.

Hoe kwam de Nederlander daar terecht? In oktober 2013 trof de politie de 38-jarige man aan bij de Israëlische ambassade in Brussel. Hij wilde daar een brief afgeven, maar werd niet binnengelaten. De politie werd erbij gehaald en de man, die een verwarde indruk maakte, bleek een mes bij zich te hebben.

Hij werd na een evaluatie door een psychiater gedwongen opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius in Grimbergen. Hij verbleef er ongeveer een maand. Enkele dagen voor zijn opname zou aflopen, vluchtte hij weg uit de inrichting. De gedwongen opname was niet verlengd, dus hij zou sowieso enkele dagen later vrijgekomen zijn.

Sint-Alexius in Grimbergen meldde niet aan de politie dat de man weggelopen was, zegt Noëlle Pieterse, de advocaat van de verdachte, aan NRC.nl. "Waarschijnlijk hebben zij geoordeeld dat hij geen gevaar was voor zichzelf of zijn omgeving. België had geen kennis van de man. Ik vind het wel vreemd dat er geen overleg is geweest met de Nederlandse ambassade."

DNA-match

De Rotterdammer kwam in beeld als moordenaar van Els Borst door een andere zaak. Hij wordt verdacht van moord of doodslag op zijn oudere zus. Dat gebeurde op 10 januari. Als verdachte in die zaak moest hij DNA-materiaal afstaan. Dat bleek een perfecte match met DNA-sporen die gevonden waren in het onderzoek naar de moord op Borst.

De 81-jarige Borst was in de jaren 90 minister van Volksgezondheid voor de links-liberale partij D66. Ze werd op 10 februari 2014 dood teruggevonden in haar garage. Het onderzoek verliep erg moeizaam. Welk motief de verdachte had, is niet bekend.