"Dit is niet enkel iets voor de superrijken"

Een van de thema's op Batibouw dit jaar is het "verbonden huis", ook wel het digitale of slimme huis genoemd. Ook al ben je niet thuis, het internet laat je toe dingen te besturen vanop een afstand. Je vertrekt op het werk? De thermostaat een graadje hoger! Van camera's over stofzuigers tot slimme lampen: het kan allemaal, al schuilt er ook een gevaar om de hoek.

Vergeet domotica. Om mee te zijn, heb je het over "het digitale huis". Er bestaan al tal van toepassingen, die zowel het comfort van de bewoner of het gebruiksgemak verhogen, maar die ook efficiënt kunnen zijn, en je bijvoorbeeld energie kunnen doen uitsparen.

Het gaat al lang niet meer over de rolluiken of de garagepoort die je met je afstandsbediening kunt regelen. Er is bijvoorbeeld een thermostaat die je vanop afstand kunt bedienen, om enkele graadjes hoger te kunnen zetten wanneer je vertrekt van het werk naar huis, maar evengoed een slimme thermostaat die je doen en laten in het oog houdt, patronen ontdekt en na een tijd zelf voor jou beslissingen gaat nemen.

Thuis of niet? Of niet thuis maar toch wel (een beetje)?

Naast slimme energiemeters en energie-efficiënte thermostaten zijn er ook de intelligente alarm- en veiligheidstoepassingen.

De lampen automatisch laten branden, dat kon al, maar het gaat verder. Camera's installeren en de beelden laten toekomen op tablet of pc, zodat je altijd de dingen in het oog kunt houden: het kan.

Of een automatische stem laten antwoorden aan de deur als je niet thuis bent. Op het moment dat er aangebeld wordt, kunnen er ook extra lichten in huis worden aangeknipt om mensen met slechte bedoelingen om de tuin te leiden.

Een berichtje van je stofzuiger

De nieuwste ontwikkelingen laten je toe om een netwerk te creëren waar je alle snufjes vanuit één centraal punt beheert, bijvoorbeeld je smartphone. Je kan ook toestellen apart gaan sturen. Zij kunnen ook met jou spreken en je het leven makkelijker maken. In die categorie zijn er veel meer toepassingen dan de smart TV.

Zo kan je stofzuiger je een berichtje sturen om te zeggen "het is tijd om te stofzuigen". Dat kan vervelend nieuws zijn met een klassieke stofzuiger, maar niet met een robotstofzuiger, die werkt zoals de automatische grasmaaiertjes die kriskras op eigen kracht over het gazon rijden. Allemaal programmeerbaar, bijvoorbeeld elke dinsdag van 11 tot 15 uur, wanneer je niet thuis bent. En komt er een onverwachte gast? Laat je stofzuiger een extra sessie rijden.

En toen kwam er meer licht

Het gaat dus om slimme toestellen of zelfdenkende apparaten, die nu al bestaan. Het slimme huis heeft ermee te maken dat de dingen geconnecteerd worden, en je ze zelf kan gaan programmeren en ook liefst centraal via één toestel kan gaan beheren.

Soms ontstaat er op die manier een soort intermenselijke relatie. Een fitbit - een soort polshorloge dat je algemeen welzijn probeert op te volgen via het monitoren van beweging, voeding enz. - kan aanvoelen dat je in een dipje zit, en communiceren met de lampen om ze dan automatisch wat harder te laten schijnen. Meer licht moet dan een opkikker(tje) geven. U oordeelt zelf maar hoe praktisch/nuttig/nodig het precies is en of het u gelukkiger kan maken.

Slim wordt intelligent

Voor wie niet genoeg zou krijgen van het geconnecteerde huis, heeft Marc Vaes van Smals, dat aan ICT-dienstverlening doet, een boodschap: "Nu hebben we het slimme huis, waarbij wij nog de opdrachten geven. In de toekomst gaan we van een "smart house" naar een "artificially intelligent house": dat huis zal nog een stap verder gaan, en meedenken."

Wat zal doorbreken, en welke toepassingen ingang zullen vinden, dat zal vooral in bedrijven bepaald worden, waar er meer (financiële) ruimte is om dingen op grote schaal uit te proberen. Hoe dan ook is het ook thuis al mogelijk: "Dit is niet enkel voor de super-rich. Het bestaat en wordt toegepast".

'Start to renovate' en 'energetisch optimum'

Batibouw opent zijn deuren op donderdag 26 februari. Donderdag en vrijdag zijn de 'professionele dagen', vanaf zaterdag mag het grote publiek binnen. De bouw- en verbouwbeurs heeft naast 'lifestyle' nog twee speciale thema's: renovatie (start to renovate) en optimaal bouwen, het energetisch optimum: hoe energie-efficiënt moet een woning zijn? Een passiefwoning is misschien te veel van het goede, waar ligt de meest ideale balans?