"IS-onthoofder Jihadi John is Mohammed Emwazi uit Londen"

De Britse openbare omroep BBC zegt de identiteit te kennen van de IS-beul "Jihadi John" die verantwoordelijk wordt geacht voor de onthoofding van verschillende westerse journalisten en hulpverleners in Syrië. Het zou gaan om Mohammed Emwazi, een twintiger uit West-Londen.

Emwazi dook voor het eerst op in een video van terreurgroep IS in augustus vorig jaar. In dat filmpje wordt de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd.

Later dook de beul ook nog op in de onthoofdingsvideo's van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse hulpverlener David Haines, de Britse taxifchauffeur Alan Henning en de Amerikaanse hulpverlener Abdul-Rahman Kassig. De Londenaar was vorige maand het laatst te zien in de IS-video waarin Japanse gijzelaars werden vermoord.

De Britse veiligheidsdiensten kenden al langer de identiteit van de beul die zich in IS-kringen met de bijnaam "Jihadi John" laat aanspreken. Ze hebben zijn naam nu pas vrijgegeven uit veiligheidsoverwegingen.

Eerder liet de Britse krant Sunday Times verstaan dat "Jihadi John" de 23-jarige Londense rapper Abdel-Majed Bary was. Dat bericht lijkt dus niet te kloppen.

Uit de Britse middenklasse

Volgens the Washington Post groeide Mohammed Emwazi op in een gezin uit de Britse middenklasse. Hij zou computerwetenschappen hebben gestudeerd aan de universiteit van Westminster.

In 2012 zou Emwazi dan afgereisd zijn naar Syrië. Later zou hij zich hebben aangesloten bij terreurgroep IS. Hij zou ook banden hebben met de jihadistische terreurgroep Al Shabaab in Somalië.

In de onthoofdingsfilmpjes was de man steeds gemaskerd en sprak hij zijn bedreigingen uit met een Brits accent. Hij zou al van voor zijn vertrek naar Syrië zijn opgevolgd door de inlichtingendiensten. De kans dat hij ooit terugkeert naar het Verenigd Koninkrijk is bijzonder klein.