Aden als nieuwe hoofdstad van Jemen?

De Saudische ambassadeur in buurland Jemen zou verhuizen van de hoofdstad Sanaa naar de zuidelijke havenstad Aden. Ook andere Arabische Golfstaten zouden dat overwegen. De deling van Jemen lijkt daardoor steeds meer een feit te worden.

Enkele dagen geleden is (ex-)president Abd Rabbu Mansur Hadi vanuit huisarrest in de hoofdstad Sanaa ontsnapt en heeft hij zijn intrek genomen in de zuidelijke havenstad Aden, de economische hoofdstad van Jemen.

Daar heeft hij gesteld dat hij nog altijd president is. Eerder had Hadi zijn ontslag ingediend, maar dat is nog niet aanvaard door het parlement en dat zal ook niet gebeuren, want die vergadering is intussen ontbonden door de sjiitische Houthi's die een groot deel van Jemen en de hoofdstad Sanaa in handen hebben.

Dus vindt Hadi dat hij nog altijd president is en hij zou daarvoor nu diplomatieke steun krijgen van de andere Arabische staten. Zo zou de Saudische ambassadeur in Jemen verhuizen van Sanaa naar Aden en daarmee impliciet de regering van Hadi erkennen boven de "presidentiële raad" die de Houthi's in Sanaa geïnstalleerd hebben. Ook andere Arabische Golfstaten zouden overwegen om hun ambassadeur naar Aden te sturen.

Breuklijnen worden duidelijk

De facto is het uiteenvallen van Jemen al een tijdje bezig, maar nu zijn er duidelijke breuklijnen met twee regeringen in opbouw, één in Sanaa en één in Aden.

De Arabische Golfstaten en Saudi-Arabië op kop zijn niet te spreken over de "machtsgreep van de Houthi's"' in Sanaa. Zij stellen dat de Houthi's de steun krijgen van het eveneens sjiitische Iran, al behoren beiden tot een andere tak van het sjiisme. De Golfstaten steunen liever de eveneens soennitische Jemenieten in het zuiden.

Anderzijds is er een traditionele tegenstelling tussen Noord-Jemen rond Sanaa en Zuid-Jemen rond Aden. In die laatste stad en in de omliggende provincies is de macht in feite in handen van zuidelijke separatisten die nu "officieel" president Hadi steunen, die overigens uit het zuiden komt. Tot 1990 waren Noord- en Zuid-Jemen aparte staten en in 1994 mislukte een afscheidingspoging van het zuiden.

Los daarvan zijn er nog soennitische stammen in het centrum van Jemen actief en daarnaast heeft de terreurgroep AQAP een sterke voet aan de grond in de oostelijke provincie Hadramaut.