Albert en Paola wijzigen huwelijkscontract

Koning Albert en koningin Paola hebben onlangs hun huwelijkscontract gewijzigd naar het stelsel van gemeenschap van goederen. Dat gebeurde al enkele maanden geleden, maar de wijziging werd pas begin deze maand in het Staatsblad gepubliceerd. Volgens waarnemers zou Albert zo zijn vrouw willen beschermen tegen mogelijke familieruzies na zijn overlijden.
Kurt Desplenter
Albert (80) en Paola (77) eerder deze week bij hun bezoek aan Oostende.

De 80-jarige vorst zei vorig jaar in juni in een tv-interview dat hij voelde dat hij aan het einde van zijn leven gekomen is. "Ik zie het einde van mijn leven. Ik denk er ook dikwijls aan. Dankbaar, maar met gemengde gevoelens, want ik zie niet graag dat mijn vrouw alleen blijft." Albert en Paola kenden een eerder stormachtig huwelijk maar het paar is de laatste jaren duidelijk opnieuw naar elkaar toegegroeid.

Goed zes weken na het interview lieten Albert en Paola hun huwelijkscontract wijzigen bij hun notaris in Brussel. Maar de aankondiging van de wijziging verscheen pas begin deze maand in het Staatsblad (zie foto onder).

Sinds hun huwelijk in 1959 is het vermogen van de vorsten aanzienlijk toegenomen. Als voormalig staatshoofd zal het vermogen van Albert waarschijnlijk ook groter zijn dan dat van zijn vrouw. Door de wijziging van het huwelijkscontract kan Albert bepalen welke eigendommen naar zijn vrouw moeten gaan.

Mogelijk heeft de rechtszaak van Delphine Boël tegen koning Albert ook mee geleid tot de beslissing en zou Albert op die manier willen vermijden dat zijn vermeende buitenechtelijke dochter na zijn dood deelt in de erfenis.