Banksy slaat toe in Gaza en neemt er scherpe video op

De Britse graffiti-kunstenaar Banksy heeft onlangs de Gazastrook bezocht en goot de indrukken van zijn reis in een scherpe, sarcastische mini-documentaire.

Banksy verbleef drie maanden geleden in Beit Hanoun. "Hij vertelde ons dat hij de Palestijnen steunt, en dat hij de wereld wil laten zien wat hier gebeurt", zegt een inwoner.

De mini-documentaire die Banksy op zijn website heeft gezet, heeft hij opgevat als een vakantie-advententie, maar dan een erg sarcastische.

In het twee minuten durende filmpje toont hij ook de straatkunstwerken die hij maakte. Tussen het puin schilderde hij op een muur een kat. Het lijkt alsof ze speelt met een bol verwrongen ijzer die bij de muur ligt.

Op het enige overeind gebleven stuk wand van een gebombardeerd pand beeldde hij de Griekse mythologische figuur Niobe af die haar kinderen beweent.

Het is niet de eerste keer dat Banksy, bekend om zijn poëtische en vaak politiek geladen graffitikunst, Palestijns gebied bezocht. Eerder liet hij ook al tekeningen achter op de kilometerslange muur die gebouwd werd tussen de Jordaanoever en Israël.