België krijgt eerste vluchthuis voor mannen

Mannen die het slachtoffer zijn van extreem familiaal geweld kunnen vanaf volgende maand terecht in een nieuw vluchthuis in de regio Mechelen. Dat schrijft De Morgen. Zulke vluchthuizen bestaan al langer voor vrouwen, maar voor mannen is dit type van specifieke opvang nieuw.

Niet enkel vrouwen kunnen het slachtoffer zijn van familiaal geweld of partnergeweld, ook mannen krijgen er mee te maken. Terwijl het bij vrouwen volgens het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vorig jaar ging om 1 op de 10, was dat bij mannen 1 op de 20. 

Die mannen krijgen te maken met partner- of eergerelateerd geweld, zowel binnen het gezin als in een bredere familiale context. "Het gaat bijvoorbeeld om mannen die een vrouwelijke partner hebben van een andere geloofsgemeenschap, terwijl de familie al een huwelijk arrangeerde binnen de eigen geloofsgemeenschap", zegt Yolanda Switten van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Ook homoseksuele mannen kunnen het hard te verduren krijgen.

Nu komt er dus een eerste opvanghuis specifiek voor mannen die met dat soort geweld te maken krijgen, met ook een aangepaste begeleiding. "De traditionele opvangtehuizen voor mannen zijn eigenlijk bedoeld voor daklozen. In dit nieuwe huis gaat het om het bieden van veiligheid en het werken aan familiaal geweld", zegt Helen Blow van het Steunpunt. Het vluchthuis in Mechelen, op een geheime locatie, zal twee appartementen tellen. "Of dat voldoende is, zal moeten blijken."

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen wijst erop dat "mannenmishandeling een bijzonder belangrijk thema is, maar niet altijd bespreekbaar".