Dakloze Vlaming krijgt laatste rustplaats in Vaticaan

Een 80-jarige Vlaming die al jaren dakloos was en bedelde in de buurt van het Sint-Pietersplein in Rome, heeft een laatste rustplaats gekregen binnen de muren van het Vaticaan. Dat meldt Radio Vaticaan. Het is de allereerste keer in de geschiedenis van de Katholieke Kerk dat zoiets gebeurt.
AP2012

Willy Herteleer, een 80-jarige Vlaming die al zeker 25 jaar in Rome verbleef, werd begin januari bewusteloos in de kou aangetroffen. Hij werd nog snel per ambulance naar het Santo Spirito in Sassiaziekenhuis gebracht maar overleed kort na zijn aankomst daar.

Herteleer was erg gelovig en woonde 25 jaar lang elke ochtend om 7 uur 's de mis bij in het kerkje van Sant'Anna, binnen de muren van het Vaticaan. Hij raakte er onder meer bevriend met Monseigneur Amerigo Ciano. Hij was het die de zaak aankaartte bij de paus. Niemand was het lichaam van de overledene immers komen halen en niemand wist waar hij moest begraven worden.

"Propere en eerlijke mens"

"Hij was een propere en eerlijke man. Hij leefde aan de rand van de maatschappij, onopgemerkt door onze egoïstische samenleving", aldus Ciano. "Geef hem een waardige begrafenis in het Vaticaan", zou de paus daarop volgens de krant Il Messagero geantwoord hebben.

De Germaanse begraafplaats waar Herteleer uiteindelijk begraven werd, is normaal voorbehouden voor Duitstalige priesters of leden van Duitse congregaties in Rome. Afgezien van de crypte onder Sint-Pieters is het ook de enige begraafplaats binnen de muren van het Vaticaan. De begraafplaatsen zijn er om die reden erg gegeerd. Een Duitse familie betaalde uiteindelijk de begrafenis.

De ongebruikelijke geste van het Vaticaan toont volgens waarnemers nog maar eens aan dat het paus Franciscus menens is met zijn acties voor daklozen. Franciscus liet onlangs slaapzakken en paraplu's uitdelen aan de daklozen in de buurt van het Vaticaan en liet er ook enkele douches voor hen installeren.