De Croo: “Eén krant geschoffeerd door mijn boodschap in Congo”

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) legt de kritiek van Le Soir over zijn uitspraken in Congo naast zich neer. “De boodschap die ik publiek heb gebracht, heb ik op dezelfde manier overgebracht tijdens gesprekken met de Congolese ministers waarmee ik samenwerk en met de president. Beeld u in dat ik naar Congo zou gaan en daar zou zwijgen Zou dat de juiste boodschap zijn?”

De Croo had tijdens zijn afgelopen bezoek aan de ex-kolonie gezegd dat België de arrestaties en de willekeur van justitie in Congo niet langer tolereert. Die boodschap kreeg heel wat kritiek in de Franstalige krant Le Soir. Meteen na zijn terugkomst reageerde de minister in “De ochtend” met enig onbegrip.

Over de kritiek die De Croo in Congo uitte, is volgens de minister “een heel open gesprek geweest” met de ministers waarmee hij de afgelopen dagen heeft gesproken, “en niemand heeft enige referentie gemaakt naar zaken die in België in één krant blijkbaar opeens een groot verhaal zijn, zelfs niet in gesprekken met de president".

Op Radio 1 herhaalde De Croo vanochtend zijn boodschap ook nog eens expliciet. “Als we willen dat de gewone Congolees het beter krijgt, moeten er op het vlak van mensenrechten stappen vooruit gezet worden.”

Doden bij protesten

De kritiek van De Croo op de mensenrechtensituatie komt er nadat er vorige maand doden zijn gevallen tijdens protesten tegen een grondwetswijziging in het nadeel van de oppositie. "Daarbij zijn 42 mensen overleden omdat de politie begon te schieten. Dat is toch niet niets", drukt De Croo zijn ontsteltenis uit.

"De boodschap die wij nu hebben gebracht, werd eerder gebracht door de Congolese kerk en op internationaal vlak brengen de Britten en de Amerikanen die ook. Onze boodschap is dus perfect in lijn met wat andere landen zeggen", verdedigt De Croo zich. "En bij mijn bezoeken aan Burundi en Rwanda een maand geleden heb ik gezegd dat er in die landen ook zaken moeten vooruitgaan op het vlak van mensenrechten."

Samenwerking van nabijheid

Niet alleen op het vlak van mensenrechten was De Croo scherp voor Congo, ook de economische politiek moest het ontgelden. “De Congolese economie groeit vandaag met 8 procent, maar de effecten daarvan zijn voor de gewone Congolees bijna niet voelbaar”, stelt De Croo vast. “Iedereen kan er maar de effecten van voelen als de economie van de gewone Congolees zich ontwikkelt en niet die van de multinationals.”

Dat “de Belgische ontwikkelingssamenwerking een ontwikkelingssamenwerking van nabijheid is”, noemt De Croo daarom ook de belangrijkste les die hij tijdens zijn bezoek met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) geleerd heeft. Daarmee bedoelt de minister dat de Belgische aanpak van nauwe samenwerking met de lokale bevolking het best werkt.

De Croo is bij terugkomst vooral zeer lovend over de Congolese bevolking: “Als je naar Congo gaat, kan je onmogelijk geen sympathie hebben, maar die mensen moeten in onwerkelijke omstandigheden leven. Je voelt dat er een vibe is om de zaken te verbeteren. Wij kunnen daarbij helpen, maar we moeten geen schrik hebben om duidelijk te zeggen wat voor ons belangrijk is. Dat heeft ook in een Congolese krant gestaan. En eerlijk gezegd: ik vind dat een goeie zaak, want zo kan de Congolese bevolking lezen wat onze mening is.”