Diamantbedrijf Omega Diamonds ontsnapt aan miljardenboete

Diamantbedrijf Omega Diamonds moet dan toch geen miljardenboete betalen aan de douane. De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft het bedrijf vrijgesproken omdat de Belgische douanewetgeving in strijd is met het Europees recht. Advocaat Raf Verstraeten spreekt over een precedent voor andere rechtszaken.

Het bedrijf Omega Diamonds heeft jarenlang illegaal diamanten in- en uitgevoerd en kon daardoor belastingen ontduiken. Het was al tot een minnelijke schikking van 160 miljoen euro met de fiscus gekomen, maar de gesprekken met de douanediensten sprongen af en het kwam tot een rechtszaak.

Douane & Accijnzen vroeg een miljardenboete omdat het bedrijf valse papieren zou hebben gebruikt. In de dagvaarding was sprake van 7 miljard euro boete. De rechter heeft het bedrijf en andere beklaagden daarvan nu vrijgesproken omdat de Belgische douanewetgeving waarop de douane zich baseert in strijd is met het Europees recht.

Dit kan een belangrijk precedent zijn, want de douane voert nog andere rechtszaken op basis van diezelfde wetgeving.

De zaak rond Omega Diamonds is evenwel nog niet definitief. Het gaat hier om een uitspraak in eerste aanleg, dus de douane kan nog in beroep gaan. Bovendien loopt er nog een cassatieprocedure tegen de minnelijke schikking met de fiscus.

"Aanzet tot aanpassing van de regelgeving"

Raf Verstraeten, de advocaat van Omega Diamonds, zegt dat de uitspraak van vandaag een belangrijk precedent kan vormen in andere rechtszaken die Douane en Accijnzen voert.

"De rechtbank zegt dat de invoerbeperkingen die de Belgische douane oplegt bij de invoer van gewone ruwe diamant, dus geen conflictdiamant, strijd zijn met het Europees recht... Ik kan mijn voorstellen dat ook in andere douanezaken naar deze uitspraak verwezen zal worden".

Volgens Verstraeten zou dat de wetgevers moeten aanzetten om de regelgeving inzake diamant aan te passen aan de Europese wetgeving.