Duizenden Assyriërs slaan op de vlucht voor IS in Syrië

In het noordoosten van Syrië is een massale uittocht aan de gang van Assyrische christenen die vluchten voor de terreurgroep IS. In de streek wordt ook hevig gevochten tussen Syrisch-Koerdische milities en hun Assyrische bondgenoten en de extremistische IS-militie.

Volgens het Syrische observatorium voor de mensenrechten heeft IS de voorbije dagen meer dan 220 Assyrische christenen ontvoerd in het noordoosten van Syrië. Een aantal van hen zijn weggevoerd naar Raqqa, een bolwerk van IS, maar anderen zouden als levend schild gebruikt worden om de opmars van de Syrisch-Koerdische militie YPG af te remmen.

Daardoor zijn nu meer dan 5.000 Assyrische christenen op de vlucht geslagen naar de grote steden Hasakah en Qamishli, waar ze zich veiliger voelen dan op het platteland. De Verenigde Naties hebben de ontvoering van mensen van religieuze en etnische minderheden door IS al streng veroordeeld, maar die terreurgroep stoort zich niet aan internationale regels.

Intussen moet IS in het gebied wel terrein prijsgeven aan de Syrisch-Koerdische militie YPG en haar Assyrische bondgenoten. Gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen rukken die verder op en dringen ze IS terug.

Gisteren hebben de Koerden een belangrijke bevoorradingsroute van IS vanuit Irak afgesneden. Ook in Irak zelf dringen Iraaks-Koerdische troepen de strijders van IS steeds verder terug naar de grootstad Mosul.