Facebook haalt pestfilmpje toch offline

Facebook heeft gisteravond dan toch het filmpje verwijderd waarin te zien was hoe een leerlinge uit Deurne zwaar werd gepest. De ouders van het 12-jarige meisje hadden eerst vruchteloos geprobeerd het filmpje te laten verwijderen. Maar na een mogelijke tussenkomst van de politie, is het filmpje sinds gisteravond niet meer te vinden op de sociaalnetwerksite.
AP2010

De afgelopen dagen werd overal gechoqueerd gereageerd op de verspreiding van het gewelddadige filmpje via Facebook. In de opname was te zien hoe een 12-jarig meisje uit Deurne bij een tramhalte werd gepest en uiteindelijk in het gezicht werd geschopt door een 13-jarige klasgenote.

De opname dateerde van net voor de krokusvakantie, op donderdag 12 februari. Daags erna had de school lucht gekregen van de opname en het delen ervan ontraden. Maar dat kon niet baten, want het filmpje werd voortdurend gedeeld via Facebook.

De ouders van het slachtoffer deden er alles aan om het filmpje te laten verwijderen van de sociaalnetwerksite, maar niets kon baten en Facebook bleek onbereikbaar.

Maar kennelijk is Facebook uiteindelijk toch ingegaan op het verzoek, want sinds gisteravond is het filmpje offline gehaald en kan het niet meer gedeeld worden. Het Nieuwsblad suggereert dat dit waarschijnlijk is gebeurd na een tussenkomst van de Computer Crime Unit van de federale politie. Die zou een directe lijn hebben met Facebook en hen zo kunnen hebben overreden om het schofferende filmpje dan toch te verwijderen.