Fnac boekt financieel herstel in 2014

Fnac, de Franse keten waar boeken, muziek en elektro worden verkocht, heeft een goed jaar achter de rug. De groep slaagde erin de dalende verkoop te stoppen, de winst verdrievoudigde zelfs. In Frankrijk is sprake van "een nieuwe dynamiek".

De nettowinst voor 2014 kwam uit op 41 miljoen euro, tegen 15 miljoen het jaar voordien. in 2012 werd zelfs nog een verlies van 142 miljoen euro geleden. Daarop volgde dan een belangrijke herstructurering, waarbij flink gesnoeid werd in niet-recurrente kosten.

De omzet steeg vorig jaar tot 3,89 miljard euro, nagenoeg evenveel als in 2013 en binnen de verwachtingen van analisten. Maar de winstmarge staat wel onder druk, als gevolg van promotie-acties.

Fnac is ook in België present, met negen winkels. Hoe die in 2014 gepresteerd hebben, is niet bekend. Vorig jaar werd een herstructurering doorgevoerd in ons land, waarbij de directie 25 banen wilde schrappen.