IS slaat eeuwenoude Assyrische kunstschatten kapot

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een video vrijgegeven waarop te zien is hoe antieke kunstschatten in het noorden van Irak vernield worden. Ook een iconisch gevleugeld stierenbeeld is verwoest. De werelderfgoedorganisatie Unesco vraagt een spoedoverleg.

Op de video is te zien hoe in het zwart geklede militanten van IS standbeelden neerhalen, vermoedelijk in een museum in de stad Mosul in het noorden van Irak.

De beelden worden stukgeslagen met sloophamers en bewerkt met drilboren. Het zou gaan om tientallen originele artefacten van onschatbare waarde. "Valse afgodsbeelden", zo noemen de extremistische IS-militanten de eeuwenoude kunstschatten.

De motieven voor de vernielzucht zijn nochtans niet louter religieus. "Voor de eigen achterban en om internationaal te provoceren, moet IS af en toe zo'n statement maken", zegt archeloog Joris Kila in "Terzake". "Maar ze zeggen er niet bij dat ze een deel van de kunstobjecten verkopen om met de opbrengst wapens te kopen". Door het plunderen van antiquiteiten wordt het gewapende conflict dus in stand gehouden en verlengd.

"Icoon van de Assyrische beeldhouwkunst"

Zeker zo dramatisch als de beelden in het museum, zijn die van verwoestingen op de archeologische site van Ninive. De sculptuur van een Assyrische gevleugelde stier met een mensenhoofd, die de poort van Nergal bewaakt en meer dan 2600 jaar oud, werd vernield.

"Een icoon van de Assyrische beeldhouwkunst", niets minder dan dat is de sculptuur van de gevleugelde stier, zegt expert Markus Hilgert, directeur van het Zuidwest-Aziatisch Museum in Berlijn. "Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten".

Het beeld maakt deel uit van de Assyrische Nergal-poort uit de zevende eeuw voor Christus. Het behoort tot de versterkte stadswallen van Ninive, het centrum van het Assyrische Rijk. IS dreigt ermee ook die twaalf kilometer lange omwallingen te vernielen.

Unesco vraagt spoedoverleg

De werelderfgoedorganisatie Unesco roept op om een spoedoverleg te houden om te bekijken hoe het culturele erfgoed van Irak kan worden beschermd.

"Deze aanval is veel meer dan een culturele tragedie. Dit gaat ook over veiligheid, want het voedt het gewelddadige extremisme en het conflict in Irak", zegt directeur-generaal Irina Bokova van Unesco.