Minimumloon in Europese Unie varieert van 184 tot 1.923 euro

De verschillen in minimumloon tussen de landen van de Europese Unie blijven erg groot, van 184 euro per maand in Bulgarije tot 1.923 euro in het Groothertogdom Luxemburg. België bevindt zich samen met Nederland op de tweede plaats in de rangschikking: met een minimumloon van 1.502 euro bruto.

Begin dit jaar hanteerden 22 van de 28 EU-lidstaten een wettelijk minimumloon, blijkt uit cijfers van Eurostat, maar de verschillen blijven erg groot. Ze lopen op tot het tienvoudige, met onderaan de rangschikking landen als Bulgarije, Roemenië en Litouwen en aan de top West-Europese landen.

In tien landen ligt het minimumloon onder de 500 euro bruto per maand, in vijf tussen de 500 en 1.000 euro en in zeven landen bedraagt het veel meer dan 1.000 euro per maand. Ter vergelijking: het minimumloon in de VS bedraagt 1.035 euro per maand, aldus Eurostat.

Als ook rekening gehouden wordt met de koopkracht in de desbetreffende landen, is het hoogste minimumloon nog steeds viermaal hoger dan het laagste. Het verschil met het mediaanloon is het kleinst in Frankrijk en Portugal. In Tsjechië en Estland daarentegen wijkt het minimumloon het verst af van de mediaan. In België vertegenwoordigt het precies 51 procent.

Sinds het begin van de crisis, in 2008, is het minimumloon in alle EU-landen gestegen, met uitzondering van Griekenland (-14 procent) en Ierland, waar het onveranderd bleef. De sterkste stijging was voor Roemenië (+95 procent) en Bulgarije (+64 procent). In België steeg het minimumloon de afgelopen jaren met 15 procent, nagenoeg evenveel als in Frankrijk en Nederland.