Nieuw Vlaams boekenmagazine in de aantocht

In mei krijgt Vlaanderen een nieuw boekenmagazine. Het nieuwe tijdschrift zal helemaal aan boeken zijn gewijd. Initiatiefnemer Koen Van Wichelen broedt nog op een naam.

Van Wichelen is de uitgever van het reismagazine Grande. Hij verdiende zijn strepen als journalist bij Teek, Humo en Dag Allemaal. In 2012 debuteerde hij als auteur. Nu kondigt hij een nieuw Vlaams boekenmagazine aan. Het eerste nummer verschijnt in mei. Hoe het magazine heet, is nog niet duidelijk.

"De baseline luidt "Een hart voor boeken"", zegt Van Wichelen. "Ik spiegel me hierbij aan het Franse blad "Lire". In het eerste nummer zal Herman Brusselmans niet als auteur, maar als interviewer optreden. Griet Op de Beeck en Pascale Naessens, de twee bestverkopende dames van het moment, vertellen over hun debuut als schrijfster."

"Het wordt geen duf "literair" blad"

Van Wichelen rekent op één nummer voor de zomervakantie van dit jaar en één erna. Als het blad levensvatbaar blijkt, zullen per jaar vier nummers verschijnen. "Maar het wordt geen duf "literair" blad vol recensies. Veeleer iets in de trant van auteur Christophe Vekeman die het heeft over de link tussen literatuur en rock 'n roll bijvoorbeeld."

"Bij de start van de jongste Boekenbeurs dook opnieuw een trendwatcher op die op de radio het einde van het boek kwam voorspellen. Diezelfde avond kwam mijn dochter dolenthousiast met een stapel boeken thuis, roepend "Boekeuhhh!". Toen heb ik beslist: er is nog een toekomst voor boeken en ik maak er zelfs een tijdschrift over. Als er magazines over auto's, over honden en over modelvliegtuigjes bestaan, waarom dan niet over boeken?" Naast heel wat auteurs hebben ook Vlaamse uitgevers en boekenwinkel(keten)s hun steun aan Van Wichelen toegezegd.