Oekraïne trekt zware wapens nu toch terug

Oekraïne is dan toch begonnen met het terugtrekken van zware wapens, weg van het front in het oosten van het land. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie meegedeeld. Correspondenten van het persagentschap AFP in Artemivsk, ten noorden van Donetsk, bevestigen dat ze ten minste 15 zware kanonnen westwaarts hebben zien rijden.

De terugtrekking is een nieuwe fase in de uitvoering van het vredesakkoord van Minsk van twee weken geleden. Maandag had Kiev nog gezegd de terugtrekking op te schorten omdat Oekraïense soldaten nog altijd werden beschoten door pro-Russische separatisten. 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, had Kiev "nadrukkelijk" opgeroepen werk te maken van de terugtrekking van zware wapens. De rebellen zeggen dat zij voortgaan met de terugtrekking van hun zware wapens.

De terugtrekking van de zware wapens wordt gecontroleerd door waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Desondanks blijft het scepticisme over de slaagkansen van het bestand in Oost-Oekraïne groot, zowel in het Westen als ter plaatse.