Paddentrek volop begonnen

De paddentrek is vanavond volop op gang gekomen. De paddentrek is een jaarlijks weerkerend fenomeen waarbij de padden uit hun winterslaap komen en naar hun voortplantingspoel trekken.

Bij te koud weer blijven de padden verscholen onder de bladeren. Maar bij temperaturen vanaf 7 graden en regenachtig weer - zoals vanavond - komen de padden volop van onder de bladeren te voorschijn. Vervolgens trekken ze in groep naar hun voortplantingspoel.

De padden worden bij die tocht echter vaak aangereden door auto's.  Vrijwilligers van Natuurpunt gaan in deze tijd van het jaar 's avonds op stap om de padden te helpen. Ze verzamelen de padden daarbij in emmers en zetten ze de straat over. Aan drukke straten hebben ze ook schermen geplaatst. De padden lopen langs die schermen en vallen in de ingegraven emmers. De vrijwilligers halen de padden uit de emmers en zetten ze vervolgens de straat over.

Vanavond hebben 3 vrijwilligers in Zoersel al meer dan 500 padden overgezet. "Het is buiten 9 graden en het regent. Dat is ideaal weer voor de padden en een piekavond voor de paddenoverzet. Dit jaar is een normale paddentrek. Die gebeurt jaarlijks rond half of einde februari." vertelt Bart Hellemans van Natuurpunt.