Panda's Pairi Daiza "niet tot actie overgegaan"

Er zal dit jaar nog geen kleine panda geboren worden in Pairi Daiza, want de Chinese reuzenpanda's zijn er de afgelopen dagen niet tot paren gekomen.
Het mannetje Hao Hao in zijn Henegouwse habitat

"Onze twee panda’s Hao Hao (foto onder) en Xing Hui zijn tot twee keer toe “op het goede moment” met elkaar in contact gebracht. Dit gebeurde afgelopen weekend en maandag", laat Pairi Daiza via Facebook weten

Maar paren is er kennelijk niet van gekomen want "Xing Hui, die nochtans geïnteresseerd was in zijn vrouwtje, toonde niet genoeg dominantie en maturiteit om tot actie” over te gaan." En daarmee is de kans voor dit jaar verkeken, want een reuzenpandawijfje laat zich slechts 12 uur per jaar bespringen.

Hoopvol

De Chinese reuzenpanda's werden vorig jaar met veel publiciteit naar Pairi Daiza gehaald om er deel te nemen aan een kweekprogramma en een wetenschappelijke studie.

Voor dat eerste wordt het dus nog even wachten, maar Pairi Daiza houdt hoop: “Wat we gezien hebben, is veelbelovend voor volgend jaar: Hao Hao was er klaar voor", zei hun dierenarts.

"De relatie tussen de twee panda’s is goed: ze tonen veel interesse in elkaar, wat niet altijd het geval is wanneer een mannetje en vrouwtje elkaar ontmoeten. Met nog een jaartje geslachtsrijpheid erbij denken we dat de kans op paring volgend jaar een stuk hoger zal liggen.”