Robin Thicke tracht onschuld te bewijzen in rechtbank

In een poging te bewijzen dat zijn hit "Blurred lines" géén plagiaat van het nummer "Gotta give it up" van Marvin Gaye is, heeft Robin Thicke in de rechtbank een optreden gegeven om aan te tonen dat wel meer popnummers opvallende gelijkenissen vertonen.

Thicke en de kinderen van wijlen Gaye vechten momenteel een juridisch dispuut uit over de hit "Blurred lines" die Thicke in 2013 scoorde. Volgens de kinderen is het nummer grotendeels op Gaye's lied "Gotta give it up" uit 1977 gebaseerd en heeft Thicke dan ook plagiaat gepleegd.

In de rechtbank heeft Thicke op onorthodoxe manier geprobeerd te bewijzen dat het wel vaker voorkomt dat popliedjes dezelfde akkoorden hebben. Tijdens de ondervraging door zijn eigen advocaat speelde hij enkele nummers op de piano om dit argument kracht bij te zetten. Het ging om "With or without you" van U2, "Man in the mirror" van Michael Jackson en "Let it be" van The Beatles.

"Een leugentje om bestwil"

Verder in de zitting gaf Thicke toe dat hij in het verleden in interviews heeft gelogen. Zo liet hij ooit optekenen dat hij zich wel degelijk door Marvin Gaye liet inspireren toen hij "Blurred lines" schreef. In de rechtbank erkende hij nu dat het nummer integraal door Pharrell Williams tot stand is gekomen. Dat hij eerder zelf het auteurschap opeiste noemde hij "een leugentje om bestwil dat zijn carrière niet zou schaden en de mijne zou oppoetsen".

Ook Janis Gaye heeft een verklaring afgelegd. De ex-vrouw van Gaye en moeder van één van zijn kinderen zei dat ze meteen de gelijkenissen met "Gotta give it up" opmerkte toen ze "Blurred lines" voor het eerst hoorde. Naar eigen zeggen was ze aanvankelijk enthousiast omdat ze meende dat het lied nieuw leven in het oude nummer van Gaye zou blazen, maar steeg haar verbazing toen ze hoorde dat Thicke en Williams geen toestemming hadden gevraagd.