Sterke mazoutgeur in Ternat wellicht door foute levering

Sinds enkele dagen hebben de bewoners van de Veldstraat in Sint-Katharina-Lombeek (Ternat) last van een irriterende mazoutgeur zowel in de huizen zelf als op straat. Aan de basis zou een foutgelopen mazoutlevering liggen.

Milieuambtenaar Thiebaut Jurgen werd zondagavond opgeroepen door de brandweer en politie met de vraag om naar de Veldstraat te komen en een onderzoek in te stellen.

Ter plaatse werd vastgesteld dat er een mazoutfilm dreef in de riolering. Volgens een getuige was er vrijdagavond een levering van mazout waarbij er serieus gemorst zou zijn op de straat zelf en dit over enkele tientallen meters. Alle rioolputten werden opengelegd en gecontroleerd. De brandweer heeft de riolering vervolgens grondig doorgespoeld.

Vanochtend opnieuw geurklachten

De betrokken diensten dachten dat het probleem was opgelost, maar vanochtend werd de milieuambtenaar terug opgebeld. Volgens de buurtbewoners was de geur opnieuw niet meer te harden. Na visueel onderzoek van alle mazouttanken in de onmiddellijke buurt, bleken deze allemaal te zijn gekeurd. De milieuambtenaar zal sowieso alle keuringsattesten van de bewoners opvragen ter controle.

De milieuambtenaar vorderde de brandweer opnieuw op om de straat eens grondig met detergent te reinigen. Enkele riooldeksels zullen vandaag en deze nacht worden opengelegd om te verluchten. De werklieden van de gemeente hebben hiervoor de nodige signalisatie aangebracht.

Op basis van de verklaringen van de getuige zal de milieuambtenaar een proces-verbaal opmaken ten laste van de vermoedelijke overtreder. De kosten van de brandweer zullen tevens aan de vermoedelijke dader worden overgemaakt.