Toezichthouder VS voor internetneutraliteit

De Amerikaanse Federale Communicatie Commissie (FCC) heeft zich uitgesproken voor nieuwe regels, waardoor internet open voor iedereen blijft en internetverbindingen onpartijdig worden beheerd. Dat maakte de onafhankelijke overheidsinstelling bekend.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Met de nieuwe regels wordt onder meer voorkomen dat er kan worden betaald voor voorrang op het internet.

President Barack Obama was al langer voorstander van zogeheten netneutraliteit. Hij wil providers zelfs behandelen als bedrijven die elementaire levensbehoeften leveren. Daardoor zou de overheid meer greep hebben op de internetaanbieders. Volgens de FCC is internet te belangrijk om de aanbieders de regels te laten bepalen.

Internetaanbieders willen beslissing aanvechten

Meerdere internetaanbieders zoals Verizon en AT&T kondigden aan de beslissing van de FCC te zullen aanvechten. Een soortgelijk besluit van de FCC werd in 2010 nog met succes van tafel geveegd nadat een rechter had geoordeeld dat de FCC destijds niet de autoriteit had om dergelijke regels in te voeren voor internetproviders.

Nederland en Chili zijn momenteel de enige landen ter wereld waar netneutraliteit in de wet is opgenomen. Ook de Europese Unie werkt momenteel aan nieuwe regels die open internet beter moeten garanderen.