Universiteit Amsterdam geeft toe aan boze studenten

De Universiteit van Amsterdam heeft na onderhandelingen enkele toegevingen gedaan aan de studenten die sinds gisteren het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de universiteit, bezetten. Er mag een student lid worden van het College van Bestuur. Ook de bedreigde kleine talenopleidingen mogen twee jaar langer voortbestaan. Maar de bezetters lijken de toezeggingen onvoldoende te vinden en blijven voorlopig op post.

Het studentenprotest voor meer democratie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) duurt nu al bijna twee weken. Gisterenavond rond 19.30 uur vielen de studenten na een vreedzame protestmars het Maagdenhuis binnen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1969.

De studenten eisen meer inspraak en zijn ontevreden over een aantal bezuinigingen. Zo is er minder geld voor onderzoek en dreigden kleinere taalrichtingen zoals Hebreeuws, Tsjechisch en Deens te verdwijnen. In tegenstelling tot bij ons kunnen studenten in Nederland niet toetreden tot het College van Bestuur, vertelde correspondent Joris van de Kerkhof in "De ochtend". Dat is zo bij wet geregeld.

Een gesprek met de leiding van de universiteit gisteren was op niets uitgedraaid. Vanmiddag ontving de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker een aantal studentenorganisaties op haar kabinet in Den Haag en was er ook overleg tussen de studenten in het Maagdenhuis en Louise Gunning, de voorzitter van het College van Bestuur.

Dat leverde wel enkele toegevingen op. Zo mag er nu toch een student lid worden van de bestuursraad van de universiteit, de kleine talenrichtingen krijgen nog twee jaar uitstel van executie en er komt meer geld voor extra opleidingen. Maar voor de bezetters bleek dit niet voldoende. Volgens de NOS riepen ze na afloop van het gesprek met Gunning luid om haar aftreden.

Bezetting of sit-in?

De bezetting gisterenavond, een uitloper van de betoging waar zo'n 1.700 studenten aan deelnamen, veroorzaakte nogal wat ophef. Een groep studenten braken de deur van het pand open en verschaften zichzelf toegang.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard Van der Laan bracht rond middernacht samen met een politiechef een bezoek aan het Maagdenhuis. "Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun", zei de burgemeester. Hij sprak ook over "lokaalvredebreuk". Ook Louise Gunning van het college van bestuur van de UvA kwam praten. "Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom", zei ze. Eerder hielden de studenten al anderhalve week het Bungehuis bezet.

De studenten zelf hebben het intussen niet meer over een bezetting, maar over een sit-in. Iedereen mag binnen- en buitenlopen, klinkt het.