Verkoop namaakproducten via sociale media tiert welig

De Federale Overheidsdienst Economie heeft vorig jaar ruim 435.000 namaakproducten van de markt gehaald, goed voor een marktwaarde van 9,4 miljoen euro. Vooral valse lichaamsverzorgings­producten werden in beslag genomen. Opvallend is dat in 2014 heel wat mensen namaakproducten probeerden door te verkopen via sociale media.
Archieffoto

Op het internet namaakproducten aankopen en daarna doorverkopen via de sociale media. Sommigen denken hiermee een mooie bijverdienste te hebben gevonden. De FOD Economie monitorde vorig jaar actief het internet en maakte 309 zaken over aan het parket. Daarnaast werden nog eens 121 waarschuwingen verstuurd.

De FOD Economie controleerde ook zo'n 1.200 handelszaken. De focus lag op valse verzorgingsproducten zoals shampoo of tandpasta, want die kunnen een gevaar betekenen voor de gezondheid. Bijna 200.000 stuks werden onderschept en vernietigd. Daarnaast werden ook tienduizenden links naar illegale muziek, films en games verwijderd.

"Met de economische inspectie blijven we inzetten op doorgedreven controles", laat minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) weten. "Ook voor de ondernemers is het belangrijk dat we hen op die manier beschermen tegen onrechtmatige concurrentie."