Vlaamse kinderen gamen gemiddeld 40 minuten per dag

Vlaamse kinderen tussen 3 en 10 jaar spenderen gemiddeld 40 minuten per dag aan digitale spelletjes. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent. Opvallend: een kwart van de driejarigen gamet elke dag.
2012 Getty Images

Het onderzoek is uitgevoerd door de iMinds onderzoeksgroep voor Media en ICT van de UGent en dit in het kader van de ontwikkeling van Wanagogo, de digitale speel- en leerwereld van Studio 100. Concreet peilden de onderzoekers bij 9.815 ouders van kinderen tussen 3 en 10 jaar naar het gamegedrag van hun kroost.

Binnen die leeftijdscategorie blijken kinderen gemiddeld 40 minuten per dag te gamen. 82 procent doet het minstens één keer per week. Opmerkelijk: 24 procent van de driejarigen doet het zelfs dagelijks. 14 procent van de driejarigen doet het dan weer nooit.

Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze ook vaker en meer gamen. Van de tienjarigen gamet 63 procent elke dag en dit gemiddeld 74 minuten lang. De jongste kinderen die gamen doen het gemiddeld 21 minuten. Jongens gamen langer dan meisjes, net als kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen uit grote gezinnen.

De onderzoekers gingen voorts na wat ouders doen om het gamegedrag van hun kinderen in goede banen te leiden. "Uit ons onderzoek blijkt dat ouders vooral bezig zijn met het in de gaten houden van welke games het kind speelt en of ze wel geschikt zijn", zegt professor Jan Van Looy. "Een actieve discussie over games voeren ze minder."

Meest gelezen