Voordelen en aandachtspunten in het digitale huis

Daar is het digitale huis. Het 'geconnecteerde' of 'slimme' huis biedt veel mogelijkheden, maar er schuilen ook gevaren om de hoek. Net zoals bij de sociale media, houdt verbonden zijn met internet gevaren in. We kunnen dan wel comfortabeler gaan leven en tijd winnen, er zijn een paar dingen waar je op moet letten, mocht je 'digitaal gaan' met je huis.

"Het probleem met de oude domotica was dat ze snel verouderde, en ook gebonden was aan één toestel. Je kon niet uitbreiden. De nieuwe systemen kan je wel laten mee-evolueren", vertelt ons Marc Vael van Smals, dat aan ICT-dienstverlening doet. "De nieuwe toepassingen laten ons toe energie te besparen, tijd te winnen, en van meer comfort en veiligheid te genieten."

Toch is het niet al goud wat blinkt. Er zijn nog knelpunten. Zo bestaan er drie verschillende bedrijven die de software aanbieden om alles geconnecteerd te krijgen. "Achter de schermen woedt een strijd tussen IBM, Oracle en Microsoft voor de hegemonie van het aanbieden van zulke netwerken bij bedrijven", weet Vael. Het is niet duidelijk in welke mate het landschap verdeeld zal blijven. Het nadeel is dat niet elk slim toestel compatibel is met elk type netwerk. Consumenten moeten daarop letten bij de opstart van zo'n netwerk. 

Internet impliceert ook valkuilen

'Verbonden met het internet' impliceert natuurlijk ook een gevaar. Een intelligent huis kan in principe "gekaapt" worden door hackers of mensen met slechte bedoelingen. Er zijn extreme verhalen bekend over huizen die compleet worden overgenomen en waar het dan voor de bewoners begint te spoken. Voorzichtigheid blijft de boodschap.

"Stel: je wil een aircosysteem kopen dat gekoppeld is aan je wifi. Voor je het weet kan iemand anders jouw airco aan- en uitzetten", zegt Vaes. Niet dat het meteen zo'n vaart loopt, maar toch. Vael doet een oproep aan de producenten om vooruit te denken: "Je moet weten dat wat vandaag veilig is, dat morgen misschien niet meer is."

"Neem een sterk paswoord"

Het gevaar is ook dat veel mensen zich niet bewust zijn van hoe iedereen eventueel kan mee besturen. "Net zoals met het internet, moet je 2 vragen stellen: hoe ga je de veiligheid van een smart house controleren en onderhouden?"

Vaes raadt particulieren aan om een sterk paswoord in te stellen, en het zeker niet te laten bij algemene usernamen en paswoorden zoals pakweg 'admin admin'. "Een gouden regel is om voor minimum 12 karakters te gaan. Dat maakt het héél moeilijk om te kraken."

"Graag meer transparantie over levensduur"

Een ander, praktisch probleem, is een stroomonderbreking. Het is niet zeker dat alles weer correct opstart, en dat het allemaal weer goed functioneert. Op dat vlak vraagt Vael ook meer transparantie op het vlak van onderhoud en duurzaamheid: hoelang gaan zulke moderne systemen mee? Het is niet de bedoeling om na 2 jaar je vaatwasser te vervangen, omdat de software kapot is.