Voormalig Waals minister Serge Kubla vrij onder voorwaarden

De voormalige Waalse minister Serge Kubla (MR) wordt vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist. Dinsdag raakte bekend dat Kubla aangehouden was voor corruptie in Congo. Kubla is momenteel burgemeester van Waterloo.
Nicolas Maeterlinck

Een Brusselse onderzoeksrechter had Kubla aangehouden voor "corruptie betreffende een persoon die een publieke functie vervult in het buitenland".

De zaak draait rond de industriële groep Duferco, die ervan wordt verdacht Congolese ambtenaren te hebben omgekocht. Het geld zou minstens gedeeltelijk overhandigd zijn via Serge Kubla. Die zou 20.000 euro aan de echtgenote van eerste minister Adolphe Muzito hebben gegeven in hotel President in Brussel, als voorschot op een som die op 500.000 euro wordt geraamd.

Politieke carrière van Serge Kubla

De 67-jarige Serge Kubla werd in 1977 tot volksvertegenwoordiger verkozen voor de toenmalige PRL. In datzelfde jaar was hij ook schepen van Waterloo, waarvan hij in 1983 burgemeester werd. Dat is hij vandaag de dag nog steeds. In 1999 werd hij lid van het Waals parlement en hij was Waals viceminister-president en minister van Economie van 1999 tot 2004.