Werknemers McCain Grobbendonk keuren sociaal plan massaal goed

Zo'n 97 procent van de werknemers bij aardappelverwerker McCain in Grobbendonk hebben ingestemd met het voorstel voor een sociaal plan over de sluiting van de fabriek. Zo melden de vakbonden. De fabriek zal op 31 december sluiten, waarna de productie verhuist naar McCain Lutosa in Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen. 123 personeelsleden verliezen daardoor effectief hun job. Individuele personeelsleden kunnen, als ze dat zouden willen, wel mee verhuizen naar Lutosa.

"Het sociaal plan is een evenwichtig akkoord waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende doelgroepen die bij de aardappel­verwerker werken", klinkt het bij de bonden. "Belangrijk is dat er in het plan rekening wordt gehouden met begeleidings­maatregelen naar hertewerkstelling. Verder is er ook een mooie financiële regeling voorzien voor de getroffen werknemers."

Er werd volgens de bonden eveneens afgesproken dat er over de concrete inhoud van het plan niet wordt gecommuniceerd.

De fabriek in Grobbendonk moet sluiten omdat ze verouderd is en geen uitbreidingsmogelijkheden biedt. Bij Lutosa zou de productie ook een kwart goedkoper zijn.