Wordt u de nieuwe burgemeester van Megyer?

Voortaan hoeft u niet in de politiek te stappen om burgemeester te worden. In het Hongaarse dorpje Megyer volstaat het om 700 euro neer te tellen om er de plak te zwaaien. "Je kunt zelfs de straatnamen veranderen, mocht je dat willen", zegt huidig burgemeester Kristof Pajer.

De kans is klein dat u ooit al van Megyer hebt gehoord. Het is een dorp op 180 kilometer ten zuidwesten van Boedapest. Onbekend is onbemind en laat dat net een belangrijke reden zijn waarom burgemeester Pajer vrijwillig zijn plaats wil afstaan.

Extra inkomsten en aandacht

"Megyer is nooit een rijk dorp geweest. Het heeft altijd een zekere charme behouden met een rustieke atmosfeer", zegt de 42-jarige burgemeester tegen AFP. "Door het dorp te verhuren hoop ik meer inkomsten te genereren." De aandacht die het dorp nu krijgt is voor hem minstens even belangrijk.

Wat krijgt u voor 700 euro per dag?

De voordelen voor Megyer zijn bij deze bekend. Maar waar hebben de geïnteresseerde huurders zoal recht op? Volgens Pajer mogen ze alles in het dorp gebruiken.

En alles, dan heeft hij het onder meer over de vier straten, de zeven gemeubelde boerenhuizen en de bushalte. "Ook kan je straatnamen veranderen in de periode dat je het dorp huurt", aldus de burgemeester. 

De huurders krijgen voorts zes paarden, twee varkens, drie schapen, een kippenhok en vier hectare bouwland ter beschikking.

Geen schoonmoeder

De vrees dat hij zich zou bemoeien met uw verblijf is ongegrond. Burgemeester Pajer woont zelf immers niet in zijn eigen dorp. Hij woont en werkt al enkele jaren in Boedapest. Het dorp waar hij burgemeester van is, bezoekt hij een keer per week.

lees ook