"Electrabel werkt aan heropening scheurtjescentrales"

Of Doel 3 en Tihange 2 opnieuw mogen opstarten, is nog onzeker, maar Electrabel bereidt er zich wel al op voor. Dat schrijft De Tijd op basis van een bron bij het moederbedrijf GDF Suez. Beide kernreactoren liggen al bijna een jaar stil wegens scheurtjes in de reactorvaten.

De nucleaire waakhond FANC heeft zich nog niet uitgesproken over een mogelijke heropstart van de nucleaire reactoren Doel 3 en Tihange 2, maar eigenaar Electrabel investeert al in systemen om ze opnieuw in gebruik te kunnen nemen. Dat zegt een bron bij Electrabels moederbedrijf GDF Suez. Beide centrales liggen al bijna een jaar stil omdat in de reactorvaten scheurtjes zitten.

Het energiebedrijf investeert "enkele miljoenen euro's" in systemen die het koelwater in de noodreservoirs moeten verwarmen tot boven 40 graden. Het koelwater wordt gebruikt om de kerncentrale snel stil te leggen in noodgevallen.

Electrabel wil het koelwater verwarmen omdat zo kan worden vermeden dat de aanwezige scheurtjes vergroten. Want als hete reactorvaten plots worden gekoeld met erg koud water, kan het temperatuurverschil ervoor zorgen dat de scheurtjes nog groter worden.