"Personeelstekort bij justitie rampzalig in Oost- en West-Vlaanderen"

De werking van de rechtbanken in de provincies Oost- en West-Vlaanderen komt ernstig in het gedrang door besparingen en personeelstekort. De voorzitter van het hof van beroep in Gent, Antoon Boyen, trekt daarom aan de alarmbel. Bij assisen kan er volgens hem wel bespaard worden.

Het standbeeld van Hippolyte Metdepenningen - stafhouder aan de Gentse balie in de 19e eeuw - kreeg vanmorgen de strop om de nek. Symbolisch voor de gevolgen van de besparingen bij justitie.

Zo zouden in de rechtbank van Gent alleen al binnenkort twintig rechters te weinig zijn, waardoor sommige kamers niet meer kunnen zetelen. Vacante plaatsen voor magistraten worden vaak niet – of veel te laat – ingevuld. In West-Vlaanderen lopen de rechtbanken vooral vertragingen op door het tekort aan personeel op de griffies.

Voorzitter Boyen vindt dat de rechtbanken door het ministerie van Justitie volledig aan hun lot worden overgelaten. De rechtstaat komt volgens hem op losse schroeven te staan, en daarmee ook de ganse maatschappij.

Besparen bij assisen

Als er dan toch moet bespaard worden, dan bij het hof van assisen, vindt Antoon Boyen.

De drie rechters die in totaal een jaar lang ter beschikking moeten zijn voor 15 à 20 assisenzaken, zouden op diezelfde tijd in gewone zaken 300 vonnissen kunnen vellen, klinkt het. De kosten voor onder meer politie, jury, deskundigen en transport zijn ook bijzonder hoog.

Boyen wil niet letterlijk gezegd hebben dat het assisenhof daarom moet worden afgeschaft, maar geeft met deze cijfers toch een duidelijk signaal.