Belgacom wil meer investeren, minder dividend

CEO Dominique Leroy van het telecombedrijf Belgacom wil de volgende jaren opnieuw meer investeren in nieuwe toepassingen. Toch hoopt ze dat de Belgische overheid een belangrijk referentieaandeelhouder van haar bedrijf blijft.

Een zware, maar boeiende job. Zo omschreef Dominique Leroy vanavond in Terzake haar eerste jaar als topvrouw van Belgacom. Ze blikt tevreden terug en wil "de nieuwe dynamiek" ook de volgende jaren blijven doorzetten.

Leroy wil ook vooral meer investeringen, zowel in de uitbreiding van het aantal diensten als technologie en content (inhoud). Daarvoor wordt bijna een miljard euro opzij gezet. Meer dan 70% van die investeringen gebeuren overigens in ons land, merkt ze op. 

Dat houdt dan wel in dat het dividend dan kleiner wordt en dat heeft in de eerste plaats gevolgen voor de grootste aandeelhouder, de Belgische overheid, die nu nog bijna 56% van de aandelen in handen heeft. Leroy geeft echter de voorkeur aan een strategie op de lange termijn dan op geld uitkeren op korte termijn.

Wat die Belgische overheidsparticipatie betreft, hoopt ze overigens dat de federale regering de belangrijkste aandeelhouder in Belgacom zal blijven. Een kleine verlaging van dat belang is voor Leroy geen probleem, maar toch wil ze Belgacom liefst in Belgische handen houden. In bedrijven die in buitenlandse handen overgingen, is de impact inzake beslissingsmacht of werkgelegenheid na enkele jaren meestal negatief, merkt Leroy op.

Belgacom wordt nu volledig Proximus

Dominique Leroy had overigens ook een primeur. Zo heet haar bedrijf nu nog altijd Belgacom NV, terwijl alle producten onder de merknaam Proximus worden aangeboden.Binnenkort zal ze op een algemene aandeelhoudersvergadering echter voorstellen om de naam van het bedrijf ook te veranderen tot Proximus NV.

Leroy wil Proximus overigens verder uitbouwen als een machine om België op weg te zetten naar een "digitale revolutie" met nieuwe en vooral beveiligde toepassingen.

Zo zou het bedrijf een rol kunnen spelen bij het opmerken en oplossen van problemen inzake verkeer, het uitbouwen van een digitaal gemeentehuis waar mensen digitaal op een beveiligde manier documenten en dergelijke zouden kunnen aanvragen in plaats van een halve dag vakantie te moeten nemen om naar het stadhuis te gaan.

Het vergemakkelijken van thuiswerk is een ander aspect, maar ook het beheer van "big data" voor bedrijven en uitbouwen van cloudtechnologie voor bedrijven is voor haar een agendapunt. Kortom: Proximus moet ons land naar een nieuwe economie leiden, aldus CEO Leroy.