Bijna 18.000 werklozen verloren inschakelings­uitkering

Naar schatting 17.879 werklozen hebben tot nu hun inschakelingsuitkering verloren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die lopen tot eind januari. Twee derde van hen komen uit Wallonië.

Schoolverlaters die geen werk vinden, kunnen na een wachttijd aanspraak maken op een inschakelingsuitkering. De vorige federale regering, onder leiding van Elio Di Rupo (PS), beperkte het recht op zo'n uitkering tot drie jaar.

De gevolgen van die maatregel zijn sinds de eerste dag van dit jaar duidelijk. Op 1 januari werd namelijk de inschakelingsuitkering van -naar schatting- 15.877 werklozen afgeschaft. Eind januari was dat aantal al opgelopen tot 17.879.

Vooral werklozen in Wallonië zijn betrokken: in het Waals gewest hadden eind vorige maand ongeveer 11.900 werklozen hun inschakelingsuitkering verloren. In Brussel gaat het om ongeveer 3.200 mensen, in Vlaanderen om bijna 2.800.

Minder werklozen met uitkering

In januari kregen in totaal 456.347 werkzoekende volledig werklozen een uitkering. Dat zijn er 32.727, of 6,7 procent, minder dan in januari 2014. Kleine kanttekening: in deze cijfers zitten ook de geschrapte inschakelingsuitkeringen vervat.

De RVA merkt nog een aanzienlijke verhoging van de tijdelijke werkloosheid in januari: een stijging van 17 procent tot 175.264. Dat is vooral te wijten aan slechte weersomstandigheden, klinkt het. Als je een periode van drie maanden overschouwt, is er nog altijd een daling tegenover dezelfde periode een jaar eerder.