Brusselse taxichauffeurs boycotten presentatie Taxiplan

De uitnodiging van Brussels minister-president Rudi Vervoort en minister Pascal Smet voor "een overlegvergadering rond het taxiplan" wordt door de taxisector zelf gezien als manipulatie. Daarom zal de Brusselse taxisector de presentatie van het taxiplan 2015-19 boycotten. Ook de betoging van 3 maart gaat gewoon door.

De Brusselse regering keurde gisteren de grote principes goed van het taxiplan, dat onder meer een juridisch kader schept voor nieuwe diensten als Uber. De taxisector is daar tegen. Vandaag wordt het plan voorgesteld. Minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) willen vooraf het plan aan de sector toelichten. Vervoort had eerder opgeroepen tot overleg in de aanloop naar de aangekondigde betoging.

In een persbericht zeggen de vakbonden van de Brusselse taxi's nu dat ze de presentatie van het plan zullen boycotten én doorgaan met de betoging. "De taxibedrijven, taxicentrales en sociale partners van de sector (ABVV-BTB en ACV-TRANSCOM) betreuren de overhaaste beslissing van de Brusselse regering over de goedkeuring van het taxiplan.

Het feit dat minister-president Rudi Vervoort en minister Pascal Smet hen nu uitnodigt voor "een overlegvergadering rond het taxiplan" ziet de sector als zuivere manipulatie. "Waarover kan men nog overleggen, nu het plan toch al goedgekeurd werd door de regering?" klinkt het.

De bonden zeggen dat ze al meer dan een week gehoord willen worden. "Een aantal initiatieven vormen een ernstige bedreiging voor het toekomstige werk van de 3.000 beroepschauffeurs van het Brussels gewest. Vandaag staan de taxichauffeurs voor een voldongen feit."

De taxisector neemt het niet dat ze concurrentie krijgt van spelers waarvan de activiteiten niet gecontroleerd kunnen worden. En dat terwijl ze zelf strikt gereglementeerd wordt.