Deadline nadert, maar witte kassa blijkt nog niet populair

Eén dag voor de deadline heeft nog maar 1 op de 3 horecazaken zich al geregistreerd om een witte kassa aan te vragen. Normaal zou iedere zaak die minstens 10 procent van zijn omzet uit voeding haalt, dit moeten doen. Voorlopig riskeren zaken die zich nog niet hebben aangemeld, nog geen boetes.

De witte kassa's worden ingevoerd om zwartwerk en fraude moeilijker te maken. Horeca-uitbaters hebben daarvoor ook compensaties afgedwongen van de overheid, omdat ze vrezen dat hun inkomsten door de invoering van het systeem zouden dalen.

Uit cijfers van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein die de VRT kon inkijken, blijkt dat gisterennamiddag al 13.867 van de in totaal 39.924 horecazaken zich hadden aangemeld voor het installeren van een witte kassa, iets meer dan 1 op de 3. Het gaat om 9.052 zaken in Vlaanderen, 3.139 in Wallonië en 1.339 in Brussel.

Hoewel de deadline morgen verloopt, moeten horecazaken die in gebreke blijven nog geen boete vrezen. Die riskeren ze wel vanaf 1 januari volgend jaar, want vanaf dan volgen er ook gerichte controles.

"Zij die niet meedoen, nemen een risico"

Bart Tommelein (Open VLD) beseft dat er nog werk aan de winkel is en doet een oproep aan zij die de stap nog niet hebben gezet: "De twijfelaars en de mensen die treuzelen en denken dat ze zich niet hoeven te registreren, nemen toch wel een risico en helpen zichzelf niet vooruit. Mensen die zich toch laten verleiden en zich niet registreren, zullen in de toekomst niet degenen zijn die het best bediend worden."

Tommeleins collega voor Fiscale Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA) zegt dat er nog een sensibiliseringsronde komt. Ze wijst erop dat er nog heel wat zaken zijn die eerst hun gegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen moeten actualiseren. Voor hen zou nog een administratieve tolerantie gelden tot 30 april.

Uitstel

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en Unizo willen dat de registratietermijn met een maand verlengd wordt. Veel horecazaken wachten namelijk tot er meer duidelijkheid is over de compensatiemaatregelen van de regering, laat het NSZ weten.