Facebook krijgt "antizelfdodingsknop"

Facebook introduceert een knop die zelfdoding moet helpen te voorkomen. Als een gebruiker een verontrustende post ziet bij een vriend, kan hij een melding sturen naar een speciaal team. Als dit professionele team het nodig acht, krijgt de persoon om wie het gaat bij zijn of haar volgende bezoek aan Facebook een pop-up te zien waarin hulp wordt aangeboden.

Facebook heeft bij de ontwikkeling van de knop nauw samengewerkt met een Amerikaanse universiteit, verschillende organisaties op het gebied van psychische gezondheidszorg en mensen die met suïcidale gevoelens hebben gekampt.

De functie is voorlopig enkel beschikbaar in de Verenigde Staten. 

"Bevestiging van wat wij al een aantal jaren doen"

Kirsten Pauwels, de directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, juicht het initiatief van Facebook alvast toe en hoopt dat het ook in België zal worden toegepast.

"Het is een bevestiging van wat wij al een aantal jaren aan het doen zijn", zegt ze. "We merken dat mensen op Facebook berichten plaatsen die ook wel zorgwekkend kunnen zijn en dat andere mensen niet altijd weten hoe ze daarop moeten reageren."

"Op dit moment proberen wij zelf om mensen aan te sporen om onrustwekkende posts op Facebook te melden. Wij gaan dan op een gelijkaardige manier te werk en proberen om die mensen met wie het niet goed gaat aan te moedigen om de stap te zetten naar hulp. Het zou voor ons een gigantische stap vooruit zijn mochten die meldingen via Facebook zelf kunnen gaan."

Pauwels zegt dat het centrum het pilootproject in de Verenigde Staten nauw zal opvolgen en naar Facebook zal stappen om te bekijken of het systeem ook in België kan worden ingevoerd.

Wie een zorgwekkend bericht ziet op Facebook of andere sociale media kan best reageren, zegt Pauwels. "Probeer heel ondersteunend te reageren. Laat zien dat je je zorgen maakt en biedt hulp aan, of verwijs door naar hulp."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan bellen naar de zelfmoordlijn op 1813. Surfen kan ook, naar zelfmoord1813.be.