Gary Glitter veroordeeld tot 16 jaar cel voor kindermisbruik

De voormalige Britse popster Gary Glitter (70) is veroordeeld tot 16 jaar cel voor kindermisbruik. De jury van een rechtbank in Londen had de zanger reeds op 5 februari schuldig bevonden.

Glitter, in het echte leven Paul Gadd, werd veroordeeld voor poging tot verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en seks met een minderjarige. De slachtoffers waren op het moment van de feiten allemaal jonger dan 16 jaar. Eén meisje zou jonger dan 10 jaar geweest zijn. Het misbruik vond plaats tussen 1975 en 1980.

Volgens de rechter toonde Glitter gedurende het proces geen berouw. "Je hebt alle slachtoffers echte en blijvende schade toegebracht, enkel en alleen voor je eigen seksuele bevrediging van een erg kwalijke soort", zei de rechter.

Glitter is veroordeeld volgens de huidige strafmaten, die strenger zijn dan vroeger. "De misbruiken die ik vandaag de dag moet bestraffen, vonden vele jaren geleden plaats, toen voor één bepaald feit, de maximumstraf een pak lager lag dan nu."

Glitter toonde bij het verlaten van de rechtszaal geen enkele emotie.

Al eerdere veroordelingen

Glitter werd in 1997 veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Hij vluchtte toen naar Cambodja. In 2002 moest Glitter het land om onduidelijke redenen verlaten. In 2006 werd hij door een rechtbank in Vietnam veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen. Glitter zat daarvoor een celstraf van ruim 2 jaar uit, voor hij in 2008 naar Groot-Brittannië terugkeerde.

In 2011 barstte in Groot-Brittannië een schandaal los rond tv-presentator Jimmy Savile, die jarenlang kinderen zou misbruikt hebben. Savile was toen al overleden, maar in de nasleep van dat schandaal werden ook Gary Glitter en tal van andere verdachten van kindermisbruik opgepakt.