Geens zoekt oplossing voor veiligheidsprobleem justitiepaleis Brussel

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erkent dat er door personeelsgebrek een probleem is met de veiligheidscontrole aan het justitiepaleis in Brussel. De minister werkt aan een oplossing en zal het probleem op tafel leggen bij de opkomende begrotingscontrole.
(Archieffoto)

Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis voert sinds vanmiddag geen veiligheidscontroles meer uit aan de ingang van het justitiepaleis. Waar tot vanochtend alle tassen gecontroleerd werden in een scanner, moeten bezoekers nu enkel hun identiteitskaart voorleggen. Reden: er is te weinig personeel om de scanner te bemannen.

Niet veel later besliste de Brusselse politie om een deel van zijn personeel terug te trekken uit het justitiepaleis. "Wij gaan hier niet als schietschijven rondlopen als iedereen hier zomaar binnen kan wandelen", klonk het.

Geens kreeg al vragen over veiligheid

Geens erkent nu het probleem van de veiligheidscontrole aan het justitiepaleis. De minister kreeg eerder deze maand al vragen over de kwestie in de bevoegde Kamercommissie.

"Het veiligheidskorps heeft kort na mijn aantreden aan de alarmbel getrokken. Wij hebben oor gehad voor hun bekommernissen en zoeken momenteel naar een oplossing. Verschillende opties werden inderdaad onderzocht, zoals het bijkomend aanwerven van personeel of het gebruik van ander personeel. De bedoeling is om zo snel mogelijk een oplossing aan te reiken voor het aan ons gesignaleerde probleem en tegelijk om de normale werking van het paleis te garanderen", zei de minister toen.