Homans wil strengere voorwaarden voor sociale leningen

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de voorwaarden van een sociale lening verder verstrengen. De toekenning zou niet meer gebaseerd worden op het inkomen van drie jaar eerder, maar op basis van het huidige inkomen.

Nu wordt het inkomen van drie jaar geleden gebruikt om te bepalen of iemand recht heeft op een sociale lening, maar als het van de minister afhangt, wordt dat het inkomen op het ogenblik van de aanvraag.

Eerder besliste de minister al dat sociale leningen alleen nog kunnen voor wie een woning koopt of renoveert, niet meer voor nieuwbouw. Vorig jaar hebben meer dan 7000 Vlamingen een sociale lening afgesloten, samen goed voor ruim 1,2 miljard euro. Dat was een record.

Een sociale lening is bedoeld voor mensen met een beperkt inkomen en weinig spaargeld die bij een gewone bank geen betaalbare lening kunnen krijgen om een woning te kopen of te renoveren.